Background-image
Прва основна школа у Лазаревцу
Школска 2018/2019 - прво полугодиште
Вести из другог полугодишта

СВЕТОСАВСКИ КОНКУРС

Ученици ОШ“Војислав Вока Савић“, Лазаревац, који су освојили награде на Светосавском конкурсу које је расписало Колубарско Посавско намесништво епархије шумадијске, за школску 2018/2019. годину су:

На литерарном конкурсу :Нађа Нешковић III6 прво место; Невена Вићентијевић III6 друго место; Анђела Коцић V1 треће место.

На ликовном конкурсу: Ива Дражић IV3 прво место; Анастасија Урошевић IV2 треће место.

Ученици чији су ликовни радови похваљени и изложени у Дому културе су:

Ксенија Милошевић I1; Ива Милојевић I3; Каја Грујић IV2; Михаило Поповић IV2; Милица Ивановић IV3; Сара Васиљевић IV3; Мина Белаћевић V1; Илија Чавић V1; Петра Милентијевић V2; Сара Нешић V4; Мариола Јовановић V5; Дуња Дубока VI2; Сашка Обрадовић VI3; Никола Милентијевић VI3; Јована Миладиновић VII1; Коста Јанковић VII1; Филип Бранковић VII2; Јована Петронијевић VII3; Матеја Радивојевић VII3; Милица Ратковић VII4; Марија Живановић VIII1; Тијана Ћирић VIII1.

Погледајте слике


СМОТРА УЧЕНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА

22. јануара 2019. године, у градској библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу одржана је смотра ученичког стваралаштва и постављена изложба ученичких радова ОШ „Војислав Вока Савић“. Радове су представили ученици од петог до осмог разреда, у циљу својеврсног полугодишег пресека рада и стваралаштва. На изложби је презентовано око 120 радова ученика, различитих тема, техника и медија, од дела на папиру, до скулптура, тродимензионалних композиција и еколошкиог сликања на платненим цегерима. У ту сврху уприличено је отварање и својеврсна смотра ученичког стваралаштва, на којој су ученици у једночасовном програму публици представили своју креативност, умеће и истраживања литерарне, музичке и информатичке природе.

У смотри су, осим организатора - наставника ликовне културе Владимира Петровића, такође учествовали наставници српског језика Соња Маријановић, Зорана Вуковић и Биљана Радосављевић, професор музичке културе Ненад Мрковић, проф. информатике Слађана Маченовски, као и вероучитељ Гордана Ивановић, што је дало један корелацијски однос између предмета и различитих уметности. Овом приликом за смотру штампан је и мали каталог са списком учесника и неким делима.

 

Смотра је пробудила велику заинтересованост код ученика, запослених и гостију, којих је овом приликом било заиста пуно. Изложба је трајала десет дана. Погледајте слике са смотре

Наставник
Владимир Петровић


"ОСМЕХ НА ЛИЦУ ТВОМ - ЗАДОВОЉСТВО У СРЦУ МОМ"

У нашој школи, од септембра до децембра 2018.године, реализован је Интеркултурални пројекат „ Осмех на лицу твом, задовољство у срцу мом“ који је наша школа осмислила и реализовала уз помоћ Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада.

Циљ нашег интеркултуралног пројекта „Осмех на лицу твом, задовољство у срцу мом“ је био развој и успостављање модела којим би се унапредили однос и повезаност између деце припадника различитих култура, као и њихово учешће у наставном процесу. Пројектом су се развили и промовисале вредности интеркултуралног образовања применом практичних знања, вештина и способности. Kључне активности пројекта предвиделе су развој и реализацију 17 интерактивних радионица уз активно учешће ученика – припадника осетљивих група. Пројектом смо  желели да успоставимо успешан пример интеркултуралног образовања, путем активног учења и будемо узор другим школама у нашој локалној заједници. Такође, пројекат је  намењен и осталим (већинском делу) ученицима који су са својим другарима, припадницима друге културе, остварили што бољу комуникацију, упознали и заволели нову културу, традицију, обичаје, свакодневне навике и на крају  подстакли их на веће ангажовање у наставном процесу.

Одржано је 17 радионица, подељених у групе:

ЈЕЗИЧКЕ (модератори: Биљана Радосављевић, Зорана Вуковић и Соња Марјановић - наставнице српског  језика)

НАУЧНЕ (модератори: Јелена Томић - наставница географије, Драгана Јеремић - наставница хемије, Славица Раловић - наставница биологије, Маја Новаковић - наставница историје)

ВЕШТИНЕ (модератори: Катарина Маринковић - учитељица, Јасмина Јоавановић - учитељица, Владимир Петровић - наставник ликовне културе)

ПСИХОЛОШКО-ПЕДАГОШКЕ (модератор: Емина Лазаревић – психолог школе)

Учестовали су ученици виших разреда наше школе и ученици нижих разредна из подручне школе (одељење у Шопићу). Они су уживали у радионичарском раду, дружили су се са другарима, развили разне способности, научили многе вештине, показали оригиналност и маштовитост, упознали особености друге културе... били срећни, задовољни и испуњени).

Радови ученика, као и презентација о целокупном пројекту,  представљени су 22.јануара 2019. године на Смотри стваралаштва наших ученика у Градској библиотеци. Презентацију о пројекту можете погледати кликом на слику десно. 

Соња Марјановић, координатор пројекта


"САЗНАЛИ НА СЕМИНАРУ - ПРИМЕНИЛИ У ПРАКСИ"

КонкурсСазнали на семинару – применили у пракси оржан је  ове године осми пут, а расписао га је Завод за унапређење образовања и васпитања у сарадњи са Министарством просвете.

Циљ овог  конкурса је побољшање професионалног развоја  запослених у образовању са жељом да похађање одобрених програма се не своди на пуко сабирање бодова, већ се на семинаре иде из користи, како би се нешто научило и касније применило у наставном процесу.

Ове године је био највећи број пријављених наставника из целе Србије. Од 112 пријављених радова,  49 је  ушло у Базу радова, а 17 их је предложено за награду.

Од тих 17 радова, један је и рад наставнице српског језика и књижевности у нашој школи Соње Марјановић који носи назив „Чаробно треће – електронски часопис у служби креативности ученика“.

Наставница Соња Марјановић је након похађања онлајн семинара „Електронски часопис у служи креативности  ученика“ направила је часопис свог одељења који су њени ученици назвали „Чаробно треће“ и у коме они објављују све оно што им се дешава у школи: излете, награде, такмичења, литерарне, ликовне радове и на тај начин све те драге догађаје чувају од заборава. Кликом на следећи линк можете преузети презентацију којом је наставница Соња конкурисала: ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЧАРОБНО ТРЕЋЕ.pptx

Погледајте часопис „Чаробно треће“:

Рад наставнице Соње Марјановић и њених ученика „Чаробно треће“ (одељење 6/3) уврштен у Базу радова Завода за унапређење  образовања и васпитања, похваљен је као  добар пример како  се, стечено знање на семинару, може и треба применити у пракси, а биће објављен у Просветном прегледу.


Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Обавештење о закљученом уговору


Захваљујући пилот пројекту „2000 ДИГИТАЛНИХ УЧИОНИЦА” који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Завод за унапређивање образовања и васпитања, од почетка ове школске године у нашој школи се настава у петом разреду реализује уз коришћење електронских уџбеника и дигиталних образовних садржаја.

„Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник – увођење електронских уџбеника и дигиталних образовних материјала”, назив је обуке коју су у августу 2018. године похађале Ирена Безаревић, наставница математике; Соња Марјановић, наставница српског језика и Јелена Томић, наставница географије, након што су изабране на јавном конкурсу. Њима је у оквиру пројекта обезбеђена опрема-лаптоп рачунар и пројектор, као и адекватна интернет конекција. Ово је наставу учинило је динамичнијом и очигледнијом, док су ученици мотивисанији и заинтересованији за рад на часу и ван школе.

Како би своја искуства у раду са дигиталним уџбеницима поделиле са колегама из Лазаревачких основних школа наставнице су среду 16. јануара 2019. године одржале самосталне презентације којима је присуствовао и представник издавачких кућа Klett, Novi Logos i Freska, Огњен Шијан.

Јелена Томић, наставница географије


РЕЗУЛТАТИ ШКОЛСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Школско такмичење из математике одржано је у нашој школи у петак 18. јануара 2019. године од 12 до 14 часова. Учествовало је 120 најбољих маатематичара од трећег до осмог разреда и то:

III разред 30 ученика
IV разред 27 ученика
V разред 20 ученика
VI разред 20 ученика
VII разред 13 ученика
VIII разред 10 ученика

Такмичење је протекло у најбољој атмосфери а ученици су постигли одличне резултате и освојили вредне позиције.

Резултати школског такмичења из математике

Честитке свим такмичарима на фер учешћу а посебно најбољима који ће нашу школу представљати на Општинском такмичењу!


ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИК

У вези са Пилот - пројектом "2000 дигиталних учионица" који расписује Министарство просвете, 16. јануара 2019. године одржана су у нашој школи стручна предавања у облику презентације дигиталних уџбеника за пети разред издавачке куће "КЛЕТ"из математике, географије и српског језика. Предавање и демонстрацију из математике за наставнике математике из свих основних школа наше општине одржала је наставник Ирена Безаревић, носилац пилот - пројекта.


"ДИГИТАЛНИ ЧАС" - Свечана додела диплома

Наставница информатике, Слађана Маченовски, присуствовала је свеченој додели диплома награђеним наставницима на наградном конкурсу Министарства туризма, трговине и телекомуникација под називом "Дигитални час", одржаној 27. децембра у просторијама Народне скупштине. Она је на поменутом конкурсу освојила другу награду са својим радом "Рад са мултимедијом".

Више информација и слике са овог догађаја погледајте на блогу предмета Информатика и рачунарство кликом на следећи линк.Вока информатика

  


ПРОЈЕКТНА НАСТАВА У I4

Уčеници I4 из Шопића на часовима пројектне наставе (септембар: Одељенска слагалица; октобар: Еко бонтон)


Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Обавештење о закљученом уговору


Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Одлука о додели уговора


Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Обавештење о закљученом уговору


ЧЕТВРТИ ПРОЈЕКАТ У I1 РАЗРЕДУ

Гозба за птице, наш 4.пројекат - у трајању од 5 часова пројектне наставе. Правимо кућице за птице, хранилице и израда паноа, као и усвајање правила лепог понасања према птицама...


ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРОГРАМИРАЊА

На часовима информатике и рачунарства, ученици VIII разреда су направили своје прве кораке у HTML-у на платформи Khan Аcademy, чиме смо обележили овогодишњу Свестку недељу програмирања (Hour of Code 2018)Више о овом догођају прочитајте на блогу Вока Информатика


АКТИВНОСТИ У I1 РАЗРЕДУ

И наше одељење I1 се припрема за предстојеће празнике.

Стиже Нова година, а одлази стара...

 

УСПЕХ НАШИХ НАСТАВНИКА НА КОНКУРСУ "ДИГИТАЛНИ ЧАС"

    Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело је одлуку о избору радова који се награђују на наградном конкурсу „Дигитални час“ у школској 2018/2019. години. Међу награђеним наставницима нашла се и наша наставница информатике и рачунарства Слађана Маченовски, која је освојила другу награду у категорији Математика, рачунарство, информатика и техничко образовање. После прошлогодишње освојене треће награде на истом конкурсу, ово је још једна потврда њеног посвећеног рада на пољу увођења иновација у настави коришћењем дигиталних технологија.

Поред наставнице Слађане, на конкурсу је учествовала и наша наставница географије Јелена Томић у категорији Природних наука. Њен рад је одабран да буде део овогодишњег Зборника радова као један од добрих примера примене информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у образовном процесу.

На следећем линку можете погледати објаву на сајту Министарства о резултатима конкурса.

   

Резултати дигиталног конкурса "Дигитални час"


Јавна набавка добара - екскурзија

Kонкурсна документација

Позив за подношење понуда


РЕЗУЛТАТИ "ДАБАР" ТАКМИЧЕЊA

На овогодишњем "Дабар" такмичењу у Србији је узело учешће 16512 ученика V и VI разреда у категориjи "Дабарчић" и 9438 VII и VIII разреда у категорији "Млади дабар". У нашој школи учествовало је 174 ученика V и VI разреда и 82 ученика VII и VIII разреда. Најбоље резултате су остварили следећи ученици:

- у категорији Дабарчић (V и VI разред):
     1. Теодора Ђорђевић VI4 104 поена
     2. Михаило Ђурђевић VI2 100 поена
     3. Дамјан Рајшић VI4   96 поена
     4. Огњен Дробњак VI3   96 поена
- у категорији ​Млади дабар (VII и VIII разред):
     1. Катарина Марковић VIII4 108 поена
     2. Николина Ђурђевић VIII4 108 поена
     3. Ксенија Чоловић VIII1 104 поена
     4. Даница Арсенијевић VIII3   96 поена

Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Обавештење о обустави поступка


ПЕКАРИ - СТАРИ ЗАНАТИ

10. 11. 9. 2018. године смо имали међупредметно прожимање између НТ, ЛК, СЈ, МАТ (мере), ПиД, МК и ФВ. Велику помоћ у извођењу ова два часа смо имали од родитељке Светлане Цеце Станчић.

Донела је замешено тесто, добили смо од ње веома добар рецепт (знам из искуства, проверен). Показала је деци како да направе плетеницу, различите облике кифлица. Наравно, најлепши део дошао је на крају. Сладили смо се укусним мини-пицама, мирисним злаћаним кифлама и лењом питом са јабукама! Цела учионица је мирисала! Цеца је тесто наших вредних малаца однела кући да испече, јер то нисмо могли да учинимо у
школи.

ЦЕЦО, ВЕЛИКО ХВАЛА НА ОВОМ ДИВНОМ, СЛАСНОМ И МИРИСНОМ ДРУЖЕЊУ!

Светлана Павловић, наставник разредне наставе III3

Слике ускоро...


ДАН СВЕТСКЕ ПИСМЕНОСТИ 8. септембар - "ВОКИНО III3"

10. 9. 2018. године, смо у нашој ГБ "Д. ТУЦОВИЋ" на Дечјем одељењу, где нас је дочекала библиотекара Сања, обележили Дан светске писмености - 8. септембар. Ово није први пут да са САЊОМ успешно и лепо сарађујемо. Кроз цртеже смо приказали нашег ГАШУ, показали како се нешто пише и и то да смо закорачили у свет музичке писмености.

Ово би могао бити наш пројекат НАШЕ БИБЛИОТЕКЕ И МИ, 3-3! Библиотека "Димитрије Туцовић" - Дечје одељење.

Лаза и Симона су нас упознали са чињеницама у вези Дана светске писмености - 8. септембром. Нажалост, у Србији је преко МИЛИОН ЉУДИ НЕПИСМЕНО!

Светлана Павловић, наставник разредне наставе III3

Слике ускоро...


Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Одлука о додели уговора

Одлука о обустави поступка


"ДАБАР" ТАКМИЧЕЊЕ

У периоду од понедељка, 19. до петка 23. новембра,

на редовним часовима информатике, одржава се шесто по реду

Међународно такмичење из дигиталне и информатичке писмености "Дабар".

Ученици током 40 минута решавају 12 задатака свртаних у три категорије: 4 лакша, 4 средње тешка и 4 тешка задатка. Сви задаци су логичке природе чиме се промовише алготитамски начин размишљања код ученика. Иначе, у нашој школи се "Дабар" такмичење организјуе од школске 2014/2015. године од стране наставнице информатике Слађане Маченовски.

У жељи да и ове године ученици успешно представе нашу школу, желимо им:

Пуно среће на овогодишњем такмичењу!


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

Поводом обележавања јубилеја 150 година од рођења највећег Српског математичара Михаила Петровића Аласа у нашој и свим школама у земљи, наставници математике Ирена Безаревић и Наташа Костић учествовале су на Стручном скупу о животу и делу овог великана наше науке који је организован 17. 11. 2018. у ОШ" Михаило Петровић Алас" у Београду, школи која носи његово име.


ЈЕСЕН ЈЕ СТИГЛА У НАШУ УЧИОНИЦУ - I1


150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА МИКЕ АЛАСА

У току је обележавање јубилеја 150 година од рођења највећег српског математичара Михаила Петровића Аласа на часовима математике у свим одељењима и разредима наше школе!


ИЗЛЕТ ПЕТАКА

У суботу, 20. октобра 2018. наши петаци су имали свој први излет са новим другарима и новим одељењским старешинама. У складу са планом, они су посетили Планетаријум, Сеизмолошки завод и Ботаничку башту у Београду.а.

Погледајте слике


Јавна набавка добара - екскурзија и настава у природи

Одговор на захтев за додатним информацијама

Измена конкурсне документације

Обавештење о продужењу рока за подношење понуда


ИЗЛЕТ ШЕСТАКА У ШАБАЦ И СИРМИЈУМ

У суботу, 20. октобра 2018. године, 60 ученика 6. разреда били су на излету у Шапцу и Сремској Митровици. Ученици су са одељењским старешинама (Александром Богетићем, Соњом Марјановић, Драганом Јеремић) и наставницом  географије, Јеленом Томић, посетили  Парк науке у Шапцу и Сирмијум, царску палату, у Сремској Митровици.

У пратњи стручног водича, обишли смо  Парк науке  који представља јединствену збирку од 27 научних инсталација. Ученици су могли да виде: Едукативну фонтану, Динг – модел Земље, Њутново клатно, Соларни панел, Метео станицу, Модел кухињске соли, Модел ДНК, Модел Гриничког меридијана, Графенску учионицу, Периодни систем елемената, Златни пресек, Оптичке илузије и Модел Питагорине теореме. Ученици су могли да испробају сваки од модела и да оно што уче у учионици сада опипају и испробају у пракси.

Након обиласка шабачког Парка науке, посетили смо центар Шапца  где смо прошетали главном улицом и пробали најлепше шабачке колаче.

Упутили смо се ка Сремској Митровици где нам је циљ био обилазак Сирмијума. Сазнали смо да је то био антички град, једна од четири престонице Римског царства. Налазио се на простору данашње Сремске Митровице. Први пут се помиње у 4. веку п. н. е. и првобитно су га насељавали Илири и Келти. У 1. веку п. н. е. покорили су га Римљани и у доба царства је постао главни град римске провинције Доње Паноније. Сирмијум је 294. године проглашен за једну од четири престонице Римског царства. На макети смо видели колико је град  био простран,  како је био окружен бедемима и рововима унутар којих се налазила царска палата. Видели смо њене остатке. Истраживања спровођена од средине 20. века открила су делове хиподрома, као и више луксузних кућа и вила украшених фрескама и мозаицима. Видљиви су остаци јавних купатила, некрополе, хореума, трговачких и занатских центара. У време највећег успона Сирмијума, у граду је постојао савршен систем водовода (10 m високи аквадукти) који је Сирмијум снабдевао пијаћом водом са фрушкогорских извора. Аквадукт се од извора Врањаш, у подножју Фрушке горе, до Сирмијума простирао у дужини од око 14 km. Влада Републике Србије је 1990. прогласила Сирмијум археолошким налазиштем од изузетног значаја. У средњем веку, када је обновљен, град је постао познат као град св. Димитрија, по коме је данашња Сремска Митровица добила име. 

Након планираних посета, испуњени и задовољни, богатији за још једно искуство и са стеченим знањем , вратили смо се у Лазаревац.

Соња Марјановић, Руководилац одељењског већа 6. разреда.

Погледајте слике


Јавна набавка добара - екскурзија

Kонкурсна документација

Позив за подношење понуда


ИЗЛЕТ УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

13.10.2018. године ученици четвртог разреда посетили су Крагујевац. Обишли су музеј ,,21октобар’’, комплекс Шумарице, акваријум на Природном математичком факултету и Еко-парк.


НАГРАДЕ И СЛИКЕ СА МАСКЕНБАЛА 

На овогодишњем маскенбалу у оквиру Међународног фестивала хумора за децу освојене су следеће награде:

Награда Име маске Име ученика Учитељ
I награда за маску   Црнкиња Јана Милићевић 4-2 Бобана Павић
II награда за маску Стрип Вук Јеремић 4-2 Бобана Павић
III награда за маску Чеп за живот леп Андрија Ђурђевић 4-2 Бобана Павић
Групна награда Еко људи Одељење 2-3 Ана Јаблан

Погледајте слике


ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА

4. октобра дружили смо се са предшколцима, група из вртића "Анастасија" у оквиру Дечје недеље. А, како је био и Сведски дан животиња, имали смо и радионицу "Животиње" графика, отискивање шаке. Предшколаци су отискивали своје шакице, а другари другаци помагали. На крају су се такмичили, Полигон спретности, победила је екипа Сунце, док је екипа Звезда освојила 2.место. Сви су се засладили, надували балоне, и пустили их у знак пријатељства и лепог дружења.

Погледајте слике


НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ НА ФЕСТИВАЛУ ХУМОРА

На 30. Мњђународном фестивалу хумора за децу у литерарном делу конкурса у категорији Хумористичка песма - млађи узраст,

Каја Грујић, ученица 3. разреда наше школе, освојила је III место.

Поред ње, ученици VIII разреда, у категорији Омиљени дечји јунаци, остварили су следеће награде:

Софија Миловановић 8/3       I награда
Невена Јевтић 8/1, II награда
Миња Јовановић 8/1, III награда

ИЗЛЕТ ПРВАКА

Ове школске године 2018/2019.године планиран је излет за ученике првог разреда. Излет је реализован 20.10.2019. Наши најмлађи ђаци су заједно са својим учитељима уживали у пловидби Савом и Дунавом.

Погледајте слике


   

"НЕ ПРЉАЈ, НЕМАШ ИЗГОВОР, ИЗАЗОВ"

Насе одељење I-1 узело је учешће у пројекту СББ Фондације "Не прљај, немаш изговор, изазов". На постеру смо написали највазнија еколошка правила која су уценици украсили својим цртежима. На тај начин утичемо на наше ученике о значају и очувању околоне, као и на подизање свести наших другара о томе. Самим тим овај постер ће красити нашу учииницу и део је пројектне наставе из 2.теме.


АЛИСА - необично путовање драмске секције кроз простор и време

У уторак, 9.10.2018. године чланови драмске секције  присуствовали су представу ,,Алиса". Представа је рађена по мотивима романа ,,Алиса у земљи чуда" Л.Керола.

Ово је прича о одрастању једне девојчице и о преласку из света детињства у свет одраслих. На сасвим другачији и необичан начин, поред глумаца, целу представу пратила је публика која је интерактивно учествовала у извођењу у различитим просторијама Центра за културу. Ученици су заиста уживали.

Погледајте слике


ДРУЖЕЊЕ СА ПИСЦЕМ

У четвртак, 4.10.2018.године у Градској библиотеци „Димитрије Туцовић“ ученици седмог и осмог разреда, чланови Читалачког клуба школе присуствовали су промоцији књига Радисава Милића. Један од његових романа „Кад су се други пут развели моји родитељи“, читали су и анализирали прошле школске године у оквиру акције Читалачки маратон. Осим о књизи, разговор се водио о потреби читања, дечјим искуствима, електронским медијима у њиховом животу, односу према родитељима, дружењу, проблемима и лепоти младалачких година... Ово је било корисно и пријатно проведено време.

Погледајте слике


МОЈИ ПРВИ ПЕТНИЧКИ ДАНИ

Ове године сам имала ту част да будем полазник летње научне школе у Петници поред још 200 ученика осмог разреда из целе Србије. Имала сам прилику да слушам интересантна предавања из различитих области, да се упознам са основним научним методама и принципима, и стекла сам утисак о комплексности науке и вези међу различитим областима. Имала сам прилику да радим у лабораторијама. У последњем сегменту школе могла сам да бирам на која ћу паралелно предавања да идем и да тако програм прилагодим свом интересовању. Усмерена сам на област примењене физике и електронике и радила сам семинарски рад из те области на тему „Микроконтролери“.

Суштина боравка у Петници је стицање искуства и знања као и контакта са људима који се баве науком. Сама истраживачка станица је окружена предивном природом. Поред учења  било је времена и за дружење и излете у природи. Све то је било једно велико искуствио за мене, поред знања стекла сам и доста пријтеља.

Анђела Бјелачић, VIII-5


АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА ПЕТОГ РАЗРЕДА У СЕПТЕМБРУ

Постарали смо се да нашим петацима почетак другог циклуса образовања не буде стресовит и само пун обавеза. Тако су овог септембра, осим свакодневних школских активности, прилагођавања новом окружењу и задацима, присуствовали и другим занимљивим догађајима у граду:

У четвртак, 20. септембра ученици 5-1 и 5-3 су са својим одељењским старешинама Татјаном Ћирић и Биљаном Радосављевић посетили изложбу слика Саве Шумановића у Модерној галерији Центра за културу. Кроз последњу деценију сликаревог уметничког света, рада и живота надахнуто, кроз игру, водила их је Дара Станојевић, кустос Галерије.
У време Фестивала хумора за децу дружили су се са писцима: у просторијама Градске библиотеке ученици 5-1 са наставником српског језика Мирославом Рабреновићем присуствовали су Стварању чуда са Горданом Тимотијевић и писцима, јунацима њене књиге, а помоћница директора Маја Новаковић повела је одељење 5-5 да се упознају са веровањима нашег краја и друже са алама и бауцима приликом представљања књиге „Колубарске јагњенице“ Живорада Циглића Цигле, сликара и вајара. (19.септембар)

Ученици 5-4 са наставницом српског језика Биљаном Радосављевић учествовали су у интерактивном поетском перформансу Радост сусрета у Центру за културу. Током програма имали су ту част и привилегију да се друже , певају, играју са свим писцима, учесницима овогодишњег Фестивала, да глуме, погађају загонетне приче, уживају у поезији...Вратили су се у школу пуни утисака, а многи и са књигама, које су добили на поклон од писаца. Програм је водио Тоде Николетић уз музичку пратњу Бранимира Росића, композитора и аниматора. (19.септембар)

У оквиру Дана европске баштине ученици 5-3 са разредном Биљаном Радосављевић и наставницом Технике и технологије Сањом Живановић учествовали су у Промоцији и радионицама старих и уметничких заната (калиграфије и веза ), у Градској библиотеци „Димитрије Туцовић“. Осим што су се упознали са техником ових радова и видели значајна дела примењене уметности и рукописне књиге, имали су прилику да се и сами опробају као калиграфи и везиље. (25.септембар)

Нешто од атмосфере септембарских дана погледајте на фотографијамаПогледајте слике


ПОСЕТА ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Најмлађи уценици наше школе, наши прваци, посетили су данас Градску библиотеку и постали њени чланови... 


"ЈАЗАВАЦ ПРЕД СУДОМ"

У четвртак, 27. септембра 2018.године чланови драмске секције и неколико ученика осмог разреда гледали су представу Београдског драмског позориста ,,Јазавац пред судом". Горка сатира на оновременску власт је дело Петра Кочића. Његова судбина и цинични обрачун са корумпираном државом приказан је на веома духовит начинПогледајте слике


ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Секција француског језика у оквиру УНЕСКО клуба и наставница Татјана Ћирић обележили су Европски дан језика 26.септембра. Ученици су кроз квиз знања из језика и опште културе упознати са занимљивим подацима из многхих европских језика. Погледајте слике

Ученици осмог разреда обележили су Европски дан језика 26. септембра кроз низ активности на часу српског језика са наставницама Зораном Вуковић и Соњом МарјановићПриказана им је прикладна презентација, а онда су кроз квиз  показали своје знање из српског језика и опште културе. Погледајте слике


НАШ ПРВИ ПРОЈЕКАТ - ОДЕЉЕНСКА СЛАГАЛИЦА I-1

За месец септембар учитељица I-1 одељења, Тања Ђурђевицћ,  је планирала 4 часа израде на првом пројекту својих ученика. Сваки првак је на свом делу написао име. Све остало нацртали су другари јер су се већ поприлицно упознали. Сазнали су где ко живи, омиљене игре и играчке, шта посебно воле и слично. Погледајте слике


ПОСЕТА МОДЕРНОЈ ГАЛЕРИЈИ

10. септембра наши прваци су заједно са својим ученицима посетили Модерну галеријуПогледајте слике


ПРЕДСТАВА ЗА ПРВАКЕ

Ученици првог разреда су присуствовали бесплатном извођењу представе "Дамојед" коју је као поклон првацима извео Пулс театар.


Погледајте календар образовно-васпитног рада у основним школама за школску 2018/2019.годину


ПОНОВО У ШКОЛУ

Нова школска година почиње ускоро – 3. септембра ученици ће, после пар месеци одмора, поново бити у клупама. Пред њима су нови изазови, нова дружења, нови успеси. Ево и пар савета за нову школску годину пре свега намењених нашим старијим ђацима ...

Градивио је све сложеније и уколико будеш имао потешкоћа, потражи помоћ на интернету, питај наставника, друга, родитеље...

– Потребно је да на часовима будеш „присутан“, односно – биће лакше ако успеш да учиш баш на часу.

Постави личне циљеве за сваки предмет и покушај да их се придржаваш. Подели их са наставником, посебно за оне предмете које волиш и области које желиш да усавршаваш. 

Потруди се да на часове долазиш на време.

Покушај да не користиш преваре кад желиш да се оправдаш за неурађен задатак или одсуство са часа – наставник углавном препознају лажи чак и када то не показују, а ако будеш искрен веће су шансе да ће твој однос поштовати и да ће ти опростити. У свим незгодним ситуацијама у којима се нађеш наставник са којим си успоставио добар однос биће спреман да ти помогне.

Не „експериментиши“ са школским правилима – понекад је тако привлачно прекршити их и тестирати границе до којих наставници толеришу одступања, посебно ако то радиш у групи. Па ипак, прочитај последњу реченицу претходног савета.

Планирај своје време унапред, како би могао да одвојиш што више сати за теби битне људе и забаву.

Ваннаставне активности су важне. Одабери их пажљиво. Било би корисно да оне буду у вези са плановима везаним за твоје будуће занимање.

Поштуј своје пријатеље. Помози им у невољи и радуј њиховим успесима.

Нико није савршен. Уколико имаш проблем, потражи помоћ – другова, наставника, родитеља…

Искључи претеране емоције везане за наставу. Први утисак најчешће вара. Ако ти се неки предмет учини сувише тежак, или неки наставник „сувише тежак“, дај им прилику да о њима научиш више – можда промениш мишљење.

Започни нову школску годину са позитивним осећањима и труди се да их задржиш.

СВИМ УЧЕНИЦИМА ЖЕЛИМО СРЕЋНУ И УСПЕШНУ НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ!

Добродошли
 
 
Издвајамо
Екскурзијe
Такмичења
Библиотека
Безбедност на интернету
Документа:
Правила понашања у установи
Правилник о мерама безбедности ученика
Распоред писмених провера знања
"Наша" веб места
Блог наставнице информатике и рачунарства Слађане Маченовски
 
Сајт предмета Информатика и рачунарство
 
Блог наставнице српског језика Соње Марјановић
Архива
Архива:
Школска година 2013/2014
Школска година 2014/2015
Школска година 2015/2016
Школска година 2016/2017
Школска година 2017/2018
Школска година 2018/2019