Background-image
Прва основна школа у Лазаревцу
Школска 2017/2018 - друго полугодиште
Вести из првог полугодишта

ТЕМАТСКИ ДАН "Пролеће" У ПОДРУЧНИМ ОДЕЉЕЊИМА

У ОШ “Војислав Вока Савић“ у издвојеним одељењима (подручној школи) у Шопићу, у уторак, 6. 6. 2018. године реализован је тематски дан „Пролеће“. Циљ организације тематског дана је да се боље упознају постигнућа наших ученика из четири издвојена одељења, а да учитељи размене искустава, идеје са својим колегама. Овакав начин рада помаже ученицима да открију повезаност појава у животу и да уоче да су многи садржаји различитих наставних предмета повезани и испреплетани, што омогућава примену знања из једне области у другој (функционално знање).

Тимским радом учитеља остварени су ИСХОДИ, планирани циљеви и задаци ИНТЕГРИСАНЕ НАСТАВЕ. Организатори и реализатори тематског дана „Пролеће“ су учитељи из ИО: Рајка Николић - I 4, Миљка Папић - II 4, Радмила Гаврић Алексић - III 4, Миланка Милосављевић Бојковић - IV 4, и учитељица боравка 1. и 2. разреда Тања Сретковић, уз подршку и сагласност родитеља.

Ученици су кроз рад, игру, песму и музику проширили знања о пролећу. Уживали су у заједничком дружењу. Тематски дан је почео дочеком и добродошлицом домаћина. Ученици су активним учењем уз помоћ и подршку учитеља и присутних родитеља решавали своје пролећне задатке из: српског језик, математике, света око нас, ликовне и музичке културе, физичкoг васпитања, народне традиције. Кроз активни групни рад, рад у пару и индивидуални рад, ученици су изразили своју креативност и маштовитост: покретом, бојама, речима и музиком. Одрађени су ПРОЛЕЋНИ ЗАДАЦИ из математике у виду прича у којима се помиње пролећно воће и поврће (Радмила Гаврић Алексић - III/4).

Песмом „ПЛАНЕТА ЗЕМЉА“ пригодно је обележен Дан наше планете. Наши ученици од 1-4. разреда су кроз краће саставе говорили о овом годишњем добу. Чули смо добро изведене рецитације „ПРОЛЕЋНИЦА“, „СЛАВУЈ У ЛУГУ“. Колегиница Миљка Папић, Miljka Papic – II/4 је са својим ученицима припремила „ПРОЛЕЋНO КОЛО“, „ПРОЛЕЋНУ ПЕСМУ”. Прикључила јој се колегиница РАДА.

Затим су ученици (Миланка Милосављевић Бојковић – IV/4 ) постављали загонетке о ПОВРЋУ и ВОЋУ које сада расте и рађа, а присутни учитељи и родитељи су одгонетали. Било је занимљиво, духовито. Напокон је неко постављао питања учитељима!

Приређена је и мала изложба ликовних радова, а део ученика је вајао и сликао темперама и воштаним бојама (1-4. разреда и боравак, Рајка Николић – I/4 , Сретковић Тања - боравак). Оваквим начином рада са децом, учитељи су допринели развијању њиховог правилног односа према природи и бољој социјализацији ученика.

Остварени су планирани ИСХОДИ, сви су уживали у учешћу, истраживању стварању. О томе сведоче позитивне поруке и позитивни утисци ученика и родитеља, присутних учитеља о организованом тематском дану. Све је забележено.

Погледајте слике и видео записе...


EКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ДРУГОГ РАЗРЕДА

Планирано је да  екскурзија другог разреда буде  изведена  1. 6. 2018. године, што је и учињено уз помоћ Туристичке агенције „ЛАСТРА“ из Лазаревца. Након прегледа аутобуса од стране полиције кренуло се на пут у 8:00 часова, кад је и планирано. Екскурзију су од стране наст. особља извеле: Марина Сика 2-1, Љиљана Михаиловић 2-2, Светлана Павловић 2-3, Миљка Папић 2-4 и Јелена Аћимовић 2-5.

Прво одредиште је био Коњички клуб „Полицајац“. Oн је један од најтрофејнијих клубова у коњичком спорту. Највише пута је био првак Србије и Југославије, а на међународним такмичењима и турни-рима у репрезентацији су увек били и такмичари тог клуба.

Клуб је дао велики број екипних и појединачних првака Србије и Југославије у свим категоријама, шампионе и вицешампионе Балкана и Европе. За више од шест деценија свог постојања, постигнуто је много у обуци свих узраста јахача, као и на спортском плану. За постигнуте резултате, Клуб је награђен бројним признањима и одликовањима. Добитник је Плакете града Београда и Ордена заслуга за народ.

Дочекали су нас као прави домаћини. Деца су доручковала на предвиђеном месту. Прошли смо кроз штале које су претходног дана ванредно очишћене и опране због наше посете. Деца су уживала у припремљеном програму, фотографисана су са посебно одабраним, мирним коњима. Ко се није усудио да се попне, фотографисао се поред гла уз пратњу два полицајца. Посета је завршена у 11:00.

https://www.portal-srbija.com/konjicki-klub-policajac

https://sportpedija.com/konjicki-klub-policajac/

Погледајте слике...

Друго одредиште је био Музеј Вука и Доситеја. То је меморијални музеј, посвећен двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу.

Старија и богатија је Вукова збирка. Оформљена је још крајем 19. века, када је Вукова кћерка, Мина Караџић-Вукомановић, поклонила његову заоставштину Краљевини Србији. Ова збирка је била прва од збирки Народног музеја чији је стручни каталог у целини штампан. Део Вукове заоставштине, посебно намештај, нестао је или уништен 1915. године када је приликом аустријског бомбардовања Београда погођена и зграда Народног музеја, као и у време окупације. У збирци се данас чувају личне и породичне предмети Вука Караџића, портрети и уметничка заоставштина, прва издања његових књига и бројна архивска грађа.

За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема, јер су уништени у пожару још 1813. године. Због тога се део музејске збирке која се односи на њега углавном заснива на ликовним прилозима, архивској грађи, Доситејевој преписци и књигама, међу којима су прва издања његових дела.

www.narodnimuzej.rs

Погледајте слике...

Етнографски музеј је један од најстаријих музеја у Србији. Налази се на Студентском тргу број 13. Недавно је прославио једно столеће постојања. С пуним правом се може назвати чуварем неизмерног блага традиционалне културе.

Етнографски музеј је основан фебруара 1901. године, али његови корени сежу дубље у прошлост. Сакупљање етнографских предмета отпочело је средином 19. столећа. У оквиру Народног музеја Србије (Сербсконародни музеум) налазио се, још 1844. године, један број етнографских предмета.

Прво значајно систематско сакупљање обављено је ради учешћа на Свесловенској изложби, одржаној у Москви 1867. године. Упркос томе што су сви тада прикупљени предмети остали у Москви, та изложба је важна због тога што је у Србији, и на Балкану уопште, отпочело систематско сакупљање етнографских предмета и етнолошко проучавање тог простора.

Прва стална поставка Етнографског музеја отворена је 20. септембра 1904. године и од тада кустоси музеја непрестано сакупљају етнографске предмете, тако да се фонд музеја непрекидно увећава. Током Првог и Другог светског рата Етнограф-ски музеј је остао без великог броја предмета који су уништени у ратном вихору.

У Етнографском музеју је до данас отворено осам сталних поставки и приређено око 300 повремених изложби. Стална поставка заузима три нивоа зграде. Данас Етнографски музеј чува велики број етнографских предмета, распоређених у засебне збирке (покућство, накит, обичаји, народне ношње, народна архитектура, привреда, сточарство, саобраћај, култни предмети итд).

У музеју су нас дочекале две девојке које су у пројекционој сали ученицима у кратким цртама саопштиле део историјата ове важне институције. Није био приказан филм о овом важном музеју. Обављају се радионичке активности у музеју и тада се запослени више ангажују. Деца су са својим учитељима обишла оба спрата музеја.

На једном месту смо видели све оно што су учили за протекле две године и били су одушевљени https://sr.wikipedia.org/sr/Етнографски_музеј_у_Београду

Погледајте слике...

За крај нам је остало да посетимо ДИНО ПАРК на Калемегдану. Под називом „Јура авантура“, Дино парк на Калемегдану спремно чека малишане свих узраста, у новим авантурама. Парк је званично почео са радом 4. априла, на истој локацији као и претходних година – код Стамбол капије на Београдској тврђави.

Посетиоце, наше ђаке,  су поздравили тираносаурус, ти-рекс и остала мала и велика чудесна створења која су се сместила у јединственом парку диносауруса у пририодној величини. Више од 35 реплика диносауруса у природној величини, међу којима су и покретни рептили из праисторије, који испуштају звуке. Били су нам доступни за истраживање, фотографисање и едукацију малишана (учитељи).

На жалост, нису нас  пратили аниматори, који би децу стручно увели у свет палеонтологије и праисторије. Дошло је до мањег неспоразума око карата, али је све сређено и сваки наш ученик је добио флајер о ДИНО ПАРКУ као доказ да је био на овом одредишту.

Део Калемегдана смо најпре обишли  возићем и бескрајно смо уживали. Поновили смо обилазак пешице, кад је преманула врућина и фотографисали се. www.beogradskatvrdjava.co.rs/?p=8643

Погледајте слике...

У Лазаревац смо стигли након 19 часова.

Светлана Павловић, руководилац  већа 2. разреда


Погледајте слике са Еко-фестивала


ФИНАЛЕ "КЕНГУР" ТАКМИЧЕЊА

У недељу, 10. јуна 2018. године, на Природно - математичком факултету Универзитета у Крагујевцу одржано је финално такмичење Међународног такмичења " Кенгур без граница"

На њему су учествовала два наша ученика:

Илија Чавић IV-3 и Михаило  Радовановић V-2 и оба су освојили

ПРВЕ НАГРАДЕ СА МАКСИМАЛНИМ БРОЈЕМ БОДОВА  И  ЗЛАТНЕ  МЕДАЉЕ!

Комплетни резултати са финалног такмичења

Све честитке нашим шампионима и нека такви буду и убудуће!


РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

Природно-математички факултет, Департман за географију у Новом Саду је 20. маја 2018. године био домаћин Републичког такмичења из географије.

У друштву 108 најбољих седмака из целе Србије нашу школу су представљали Наталија Благић и Александар Рабреновић. Ови ученици су постигли одличан успех, Наталија је остварила 14., а Александар 19. резултат у држави. За остварени успех ученици су добили Похвалнице.

Поред овог такмичарског дела у пратњи представника домаћина, студената Туризмологије организован је за ученике и њихове наставнике обилазак Новог Сада. Боравак у „Српској Атини“ наши ученици памтиће и по томе што су имали јединствену прилику да већ као основци преспавају у студенском дому и упознају се са студентским животом.

Jелена Томић, наставница географије


EКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ПЕТОГ РАЗРЕДА

У четвртак, 24. априла 2018. године, 95 ученика 5. разреда били су на једнодневној екскурзији на релацији Лазаревац – Бранковина – Ваљево – Троноша – Тршић – Лазаревац  са одељењским старешинама (Александром Богетићем, Зораном Вуковић, Соњом Марјановић, Драганом Јеремић), а у организацији Туристичке агенције „Ластра“.

У 8 часова окупили смо се испред ресторана „ Ловац“  и кренули на пут. Прва одредница нам је била Бранковина где смо, у пратњи стручног водича, посетили гроб Десанке Максимовић, наше познате песникиње, обишли школу  коју је она похађала и у којој је становала, као учитељева ћерка. Ту  смо могли видели музејску поставку „О Десанки, пером и сликом“. Такође, у Брановини смо посетили и „Протину школу“, као и  вајат Ненадовића у коме се родио  књижевник Љубомир Ненадовић, син Проте Матеје и унук славног кнеза Алексе Ненадовића.

Око 10 сати стигли смо у Ваљево где смо посетили Народни музеј где смо обишли сталну поставку „Трећа димензија прошлости – поглед из будућности“ која  је смештена у централном објекту. Затим смо обишли Муселимов конак где смо силазили у подрум у коме су почетком 1804. године затворени кнезови Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин и одатле одведени на губилиште крај Колубаре. После погубљења, главе ваљевских кнезова биле су јавно истакнуте на крову ове зграде.

Пут нас је дање одвео у Троношу  где смо обишли Музеј раног Вуковог школовања и цркву саграђену још у 14. веку. Пошто смо све обишли, напили се хладне воде са познате чесме Југовића, кренули смо ка Тршићу.  У родном месту нашег славног Вука Караџића обишли смо његову кућу и целокупно домаћинство које је припадало породици Караџића.

Након обилазака имали смо заслужену паузу од два сата када су се ученици и наставници опустили играјући фудбал, одбојку и друге спортове. Време је било предивно тако да смо се могли препустити свим благодетима овог пролећног дана.

Након планираних посета, испуњени и задовољни, богатији за још једно искуство, вратили смо се у Лазаревац.

Соња Марјановић,  одељењски старешина V3

Погледајте слике...


М3 - MAJ - МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ 2018

И ове године наша школа је узела учешћа у манифестацији "Мај - месец математике" под покровитељством Центра за промоцију науке и Министарства науке, технике и технолошког развоја. У четвртак, 31. маја, 24 најбоља математичара петог, шестог и седмог разреда отпутовало је са својим наставницима математике у Београд.

У Центру за промоцију науке ( Краља Петра 46 ) ученици су, у оквиру Maker's Space-a, учествовали у термину од 11:30 - 12:30 у радионици под називом " Научна пантомима", где су на основу асоцијација покушавали да погоде који су то научни термини замишљени.

После тога, посетили су изложбу у галерији САНУ под називом "Михаило Петровић Алас - родоначелник српске математичке школе", где су слушали предавање кустоса и подробно се упознали кроз причу и експонате о животу и делу најпознатијег српског математичара,који је исто тако био и врстан музичар и рибарски мајстор - Дунавски Алас. Овом изложбом отворено је обележавање јубилеја 150 година од његовог рођења, које је покренуло Друштво математичара Србије.

На крају, ученици су као и увек одабрали ручак у Меку на Теразијама, одакле су кренули за Лазаревац, препуни незаборавних утисака.

Погледајте слике...


УСПЕХ НАШИХ УЧЕНИКА НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ

Чланови секције "Прва помоћ" освојили су 2. место на општинском такмичењу које је одржано 28.0.2018.године у Барошевцу. Екипу су чинили:

Хелена Орловић 5-2
Лазар Новаковић 5-2
Дамјан Рајшић 5-4
Ања Дражић 5-3
Вања Вулићевић 6-4
Сара Станчић 6-4
Матеја Петровић 7-3 - капитен екипе

Честитамо ученицима на постигнутом успеху!


ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ШЕСТОГ РАЗРЕДА

У понедељак и уторак 21. и 22. маја, ученици VI разреда (пет одељења - 113 ученика) путовали су на дводневну екскурзију од Лазаревца, преко Жиче и Студенице, до Копаоника где су провели ноћ, до Крушевца, манастира Љубостиње и Врњачке Бање.

Ученицима је ово први пут у вишим разредима основне школе да су негде заједно путовали више од једног дана. По поласку, посетили су прво манастир Жичу, крунидбену цркву Немањића, а онда су отпутовали за манастир Студеницу где су видели све оно о чему су учили из историје ове године и помињали у народним епским песмама на часовима српског језика - величанственост и лепота цркве и богатство и значај ризнице оставили су на њих огроман утицај.

Ноћ су провели у чувеном скијашком центру на Копаонику где су имали одличан провод у једном од клубова.

Сутрадан, пут их је одвео у Лазареву престоницу пред Косовски бој - Крушевац, где су обишли цркву Лазарицу и историјски музеј града а затим шетали до чувеног споменика у центру, посвећеног косовским јунацима. По подне, обишли су и задужбину кнегиње Милице - манастир Љубостињу и слободно време до поласка се забављали у луна - парку у Врњачкој Бањи.

Вратили су се касно увече, препуни дивних утисака и наоружани знањем и новим другарствима!

Захвални су и својим наставницима, психологу и Директору школе на предивном дружењу и времену које су им несебично посветили!

Део атмосфере можете погледати на фотографијама...


РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКОГ

На Републичком такмичењу из француског језика које је одржано 13. маја у Ћуприји,
Нина Марјановић ученица VIII1
је положила сва три дела писменог испита и пласирала се на усмени део такмичења.
Бити међу 12 најбољих у Србији је изузетан резултат.

Честитамо Нини на успеху!


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПЕ

Поводом Дана Европе Европски покрет у Србији организовао је у библиотеци радионицу за ученике основних школа под називом "Културно наслеђе периферије Београда - Златне руке везиља". Радионици су присуствовали и ученици наше школе где су имали прилику да науче да раде на разбоју и да везу. Радионицу су водиле Добрила Боба Ашкрабић и Нада Марковић. Дан је протекао и забавно и поучно. Погледајте објаву и слике на званичној фејсбук страници библиотеке


ПОСЕТА НАУЧНО ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ У БЕОГРАДУ

Мала група ученика осмог разреда, заједно са својом наставницом информатике Слађаном Маченовски, 8.маја посетила је Научно-технолошки парк у Београду. Ученици су имали прилику да се упознају са овом иституцијом која окупља технолошко развојне компаније, домаће и стране, и подстиче оснивање "start up" компанија. Обзиром да се пред нашим осмацима налази једна од најважнијих животних одлука, циљ ове посете је био да им помогне у одабиру свог будућег занимања, односно средње школе коју ће уписати.

Више о овом догађају, као и слике можете погледати на блогу предмета Информатика и рачунарство кликом на следећи линк. Посета Научно-технолошком парку на Вока информатика


ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА

Tродневна екскурзија за ученике VIII разреда на релацији Лазаревац - Виминацијум - Лепенски Вир - Костолац - ХЕ „Ђердап“ - Неготин - Гамзиград - Ниш - Лазаревац, реализована је 23-25. априла 2018.године у организацији Туристичке агенције „Ластра“, Лазaревац.

На екскурзију је кренуло 86 ученика са одељењским старешинама (Татјана Ћирић–VII1, Милена Миловановић-VII2, Биљана Радосављевић-VII3 и Ирена Безаревић-VII4), директором школе, представником агенције и лекаром. Екскурзија је реализована према утврђеном плану.

Првог дана ученици су посетили Археолошки парк Виминацијум где су, у пратњи локалног водича, обишли остатке античког града Виминацијума (I-VII век), главног града римске провинције Горње Мезије, Римски логор, Научно-истраживачки центар, објекат сазидан у форми римске виле рустике, у којој је смештен и музеј са мозаицима и бистама римских царева, Мамут парк у којем су видели Вику, остатке женке мамута високе 4,5 метра, дугачке преко 5 метара, старе око милион година. Паузу за ручак направили смо на обали Сребрног језера, у прелепом амбијенту. Даље, пут нас је водио Ђердапском клисуром, пратећи ток Дунава до најстаријег археолошког локалитета, насеља Лепенски Вир из доба мезолита и неолита, седишта једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије, где се види прелазак на седелачки начин живота, први примери узгајања биљака и животиња. Култура Лепенског Вира обухвата период 9500-5500.г.п.н.е., а сам локалитет датира се на период 6500-5500.г.п.н.е. У кратком филму сазнали смо о епохалном открићу овог насеља, истраживању које је са својим студентима обављао наш најпознатији археолог, професор др Драгослав Срејовић. Компјутерским анимацијама може се видети како је живео човек тога доба. Реконструисана су њихова станишта са каменим жртвеником, огњиштем и каменим риболиким скулптурама са људским и животињским ликом.

У вечерњим сатима стигли смо у Кладово и сместили се у Хотел „Ђердап“.После вечере посетили смо дискотеку, смештену у шетачкој зони града. Услуге хотела (вечера, преноћиште и доручак на бази шведског стола) биле су на сасвим задовољавајућем нивоу.

Следећег дана, после доручка, посетили смо ХЕ „Ђердап“, где су ученици сазнали о изградњи, начину рада и значају ове електране. Имали су прилику да виде како функционише систем преводнице за пролазак бродова. Око поднева стижемо у Неготин, где смо у пратњи локалних водича посетили Музеј Крајине (поставка обухвата период од праисторије до почетака двадесетог века), кућу Хајдук-Вељка Петровића и познатог композитора Стевана Мокрањаца. После ручка у локалном хотелу, настављамо пут источном Србијом до јединог археолошког локалитета који је уврштен на листу светске баштине УНЕСКО – Felix Romuliana, царска палата римског императора Галерија, пореклом из ових крајева. Палата је саграђена крајем 3.века нове ере, названа по његовој мајци Ромули. Ова раскошна царска вила имала је двадесет утврђених кула, два паганска и три хришћанска храма. Изузузетну вредност представљају подни мозаци са симболичним представама биљака и животиња и терме.На оближњем брду Магури под тумулима (заобљеним гробницама у облику брдашца), сахрањени су цар и његова мајка, где је последњи пут извршен обред спаљивања и симболичног уздизања међу богове (апотеоза).

У вечерњим сатима стижемо у Ниш и смештамо се у Хотел „Видиковац“, где смо имали пун пансион до поласка у Лазаревац. Вече смо провели у хотелској дискотеци, а затим је настављено дружење по собама овог модерног и комфорног хотела.

Трећег дана обишли смо брдо Чегар, где смо у надахнутој беседи локалног водича и чувара гробнице и попришта чувене битке из Првог српског устанка чули потресну причу о подвигу и погибији ресвског војводе Стевана Синђелића и топличких јунака. У знак одмазде због страдања преко 6000 турских наспрам 4000 српских јунака, турски паша наређује да се изградиЋеле-кула, грађевина од камена у који су узидане лобања изгинулих Срба.На овом месту одали смо почаст српским јунацима. О великом страдању у Другом светском рату сазнали смо приликом посете концентрационом логору Црвени крст, данас Меморијални комплекс „12. фебруар”. То је био један од концентрационих логора које су широм Србије основале немачке окупационе снаге 1941. године за привремени смештај ратних заробљеника југословенске краљевске војске и Јевреја.Логор је формирао шеф Гестапоа у Нишу СС капетан Хамер. Кроз логор је за време окупације прошло око 30.000 затвореника. У оквиру Музеја видели смо простор где су затвореници били смештени, самице са бодљикавом жицом на поду, место на коме су стрељани, остатке лобања стрељаних затвореника, као и канцеларију нацистичке управе, потресне документе, фотографије, записе невино страдалог цивилног становништва. Ученицима је било занимљиво да су на овом месту снимљени кадрови филма „Пљачка Трећег рајха“, што су неки одмах и препознали. Слободно време у Нишу проводимо у центру града, обилазећи нишку тврђаву и чувено Казанџијско сокаче. После ручка крећемо за Лазаревац, где смо, уз успутне паузе стигли око 8.30 часова.

Екскурзија је реализована према предвиђеном плану и динамици. Водич и лекар су стручно и одговорно обављали свој посао. Сарадња са локалним водичима, услуге угоститељских објеката биле су одличне.Можемо похвалити и наше ученике који су се понашали углавном пристојно и одговорно. Општи утисак свих наставника и ђака је да је ова екскурзија била једно лепо дружење, пријатно и корисно искуство за све нас. 

Биљана Радосављевић, Руководилац Одељењског већа VIII разреда

Део атмосфере можете погледати на фотографијама...


ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Oкружно такмичење из Српског језика и језичке културе одржано је у недељу, 29.априла
2018.године у ОШ „ Мика Антић“ у Београду. На такмичењу је учествовало 10 ученика наше
школе. Ученици су остварили следеће резултате::

Име и презиме ученика Освојено место    Име и презиме наставника
ПЕТИ РАЗРЕД
Хелена Орловић V2 III место    Зорана Вуковић
Дамјан Рајшић V4 III место Соња Марјановић
СЕДМИ РАЗРЕД
Ленка Милићевић VII2     II место Зорана Вуковић
СЕДМИ РАЗРЕД  
Смиљана Рајшић VIII2 III место Мирослав Рабреновић

Честитамо!!!


МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕВОЈАКА У ИКТ

У друштву председнице Владе Србије, наших најуспешнијих ИТ дама и ученица још 7 основних школа, 12 ученица седмог и осмог разреда заједно са својом наставницом информатике, Слађаном Маченовски, обележиле су Међународни дан девојака у ИКТ-у, 26. априла у Палати Србија. Више о овом догађају, као и слике можете погледати на блогу предмета Информатика и рачунарство кликом на следећи линк. Дан девојака у ИКТ на Вока информатика


ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

У суботу, 28. априла 2018. године у Београду је одржано Градско такмичење из географије. Ученици наше школе постигли су запажене резултате:

Име и презиме ученика Пласман Име и презиме наставника
ОСМИ РАЗРЕД
Урош Ђурђевић II место    Милена Миловановић
Иван Милојевић II место Милена Миловановић
Страхиња Радичевић       II место Милена Миловановић
СЕДМИ РАЗРЕД
Александар Рабреновић I место Јелена Томић
Наталија Благић I место Јелена Томић
Софија Митић II место Јелена Томић
Ксенија Чоловић II место Јелена Томић
Анастасија Кумрић III место Јелена Томић

У Новом Саду на Републичком такмичењу, 2'0. маја 2018. године, нашу школу ће представљати:

Александар Рабреновић и Наталија Благић

Желимо им пуно успеха!!!


СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ У ПАРИЗ

Ученици наше школе су са својом наставницом француског језика, Татјаном Ћирић, посетили Париз, Стразбур, Ремс и Беч у априлу ове године. Oво студијско путовање je изведено под покровитељством УНЕСКО клуба у који је нашу школу прикључила професорка француског језика Татјана Ћирић 2004. годинеСлике можете погледати кликом на следећи линк. Погледајте слике...

Више о УНЕСКО клубу можете прочитати кликом на следећи линк: Унеско клуб


ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКОГ ЈЕЗИКА

Нина Марјановић VIII1 је на Градском такмиченју из француског језика освојила II место и тиме стекла пласман на Републичко такмичење.

Честитамо Нини!


НАГРАДА НА ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ

Каја Грујић ученица III2 освојила је 3.награду на литерарном конкурсу “Ко у чуда верује, чуда и ствара”, организованом поводом Светског дана књиге. Резултате овог конкурса можете погледати кликом на слику десно.

      

Честитамо Каји!


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ

Лара Пауновић ученица III2 освојила је 3. место на Општинском такмичењу у рецитовању.

Честитамо Лари!


НАЈАВА - Међународни дан девојака у ИКТ

Наша школа је добила позив од Министарства трговине, туризма и телекомуникација да присуствује конференцији поводом обележавања Међународног дана девојака у информационим и комуникационим технологијама ,,Girls in ICT Day” у функцији повећања интересовања девојака за једнаке могућности учешћа у ИКТ, те остваривања каријере у истоименој области.

Ове године, Дан девојака у ИКТ, Република Србија обележава у четвртак, 26. априла 2018. године у Палати Србије. Тим поводом наших 12 ученица седмог и осмог разреда са својом наставницом информатике и рачунарства Слађаном Маченовски, узеће учешће у конференцији. 


ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ - "Књижевна олимпијада"

У недељу, 15. априла 2018.године, одржано је Градско такмичење из књижевности „Књижевна олимпијада“ у Београду. Нашу школу представљале су 4 ученице 7. разреда и 2 ученице 8. разреда. Ученице 7. разреда постигле су изузетан резултат и све четири освојиле следећа места:

Име и презиме ученика Пласман Име и презиме наставника
Николина Ђурђевић VII4       I место (19 поена)      Соња Марјановић
Наталија Благић VII3 II место (18 поена) Соња Марјановић
Милица Ћеранић       VII4 II место (17 поена) Соња Марјановић
Катарина Марковић VII4 III место (16 поена) Соња Марјановић

На Републичко такмичење, које ће се одржати у Сремским Карловцима, пласирале су се:

Николина Ђурђевић и Наталија Благић

(према пропозицијама такмичења, које организује Друштво за српски језик и књижевност,
пласман на виши ниво остварују они ученици који имају 18, 19 или 20 поена. )

Све честитке нашим такмичарима на успеху!!!


ТРЕЋА СМОТРА СТВАРАЛАШТВА У ВАСПИТНО – ОБРАЗОВНОМ ПРОЦЕСУ „ПОКРЕНИМО СЕ“

Удружење гружанских учитеља организује 2018. године Трећу смотру стваралаштва у образовно-васпитном процесу „Покренимо се“.

Наша учитељица Светлана Цеца Павловић (II3), учествовала је на овој смотри са својим радом, обрадом песме "МАТИ" Ј. Ј Змаја у 1. разреду помоћу ПИРАМИДЕ ПЕСМЕ и презентације у РowerPoint-у. Рад је одабран да, као један од 14 најбољих радова, буде презентован десетоминутним излагањем 23.06.2018. године у Дому културе у Книћу, и тиме конкурише за једну од награда.

Комисију која је извршила одабир радова за Зборник и презентовање чине спољни сарадници просветних саветника Школске управе Крагујевац:

1. Ненад Миладиновић      6. Миланка Булатовић
2. Маријана Јовановић Чабрић 7. Данијела Ралетић
3. Сузана Јевтовић 8. Милена Којић
4. Љиљана Ћатић Маринковић 9. Биљана Бојовић
5. Јасмина Воштинић

Одабрани аутори добијају потврду о презентовању и учешћу на Смотри стваралаштва гружанских учитеља. Три  рада, која испуњавају све критеријуме, биће награђена. Презентовани радови и радови који испуњавају услове конкурса су објављени у Зборнику радова УГУ-а. Право учешћа на конкурсу имали су васпитачи, учитељи, предметни наставници и стручни сарадници, а учешће је могло бити индивидуално и тимско.

Поводом постигнутог успеха, учитељица Светлана каже: "Част ми је што се мој рад, поред радова колега које пратим, а са некима од њих и сарађујем, нашао у ЕЛЕКТРОНСКОМ ЗБОРНИКУ РАДОВА - ПОКРЕНИМО СЕ".

Честитамо учитељици Светлани и желимо пуно успеха у презентовању свога рада!


ИЗЛЕТ У СВИЛАЈНАЦ И ДЕСПОТОВАЦ

У суботу, 14. априла 2018. године, 79 ученика 5. разреда били су на излету у Свилајнцу и Деспотовцу. Ученици су са одељењским старешинама (Александром Богетићем, Зораном Вуковић, Соњом Марјановић, Драганом Јеремић) и наставницом географије, Јеленом Томић, посетили Природњачки музеј у Свилајнцу и Парк макета у Деспотовцу.

У пратњи стручног водича, обишли смо Природњачки центар који представља јединствену научно-образовну институцију у Србији и овом делу Европе. Погледали смо 8 изложби: Геолошки времеплов, Свет минерала и стена, Свет диносауруса, Небеско камење, Биодиверзитет Србије, Сведоци леденог доба, Геодиверзитет Србије и Биоархеологију Ђердапа. Након обиласка унутрашњости Природњачког центра, ученици су уживали у Дино парку у коме је постављено 30 реплика диносауруса, у природној величини, од којих је највећа реплика Диподокуса висока 11 и дугачка 20 метара. Такође, ученици су видели модел вулкана ( висок 10 метара) који је реплика једног од најпознатијих вулкана на свету, Свете Хелене. Видели смо и вертикални пресек овог вулкана и обишли изложбени простор у његовој унутрашњости.

Након Свилајнца, упутили смо се ка Деспотовцу где смо посетили Парк макета који представља јединствену туристичку атракцију не само ове општине, већ и целе Србије. На простору од 3000 m2 простиру се макете средњовековних манастира и српских цркава и кућа. Макете су верне реплике урађене у размери 1: 17. То место нас је вратило нашим прецима и историји, а љубазни домаћин је организовао квиз знања о српским манастирима, па су наши ђаци добили и лепе поклоне.

Након планираних посета, испуњени и задовољни, богатији за још једно искуство, вратили смо се
у Лазаревац.

Соња Марјановић, одељењски старешина 5/3

Погледајте слике...


ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС "Мали победник"

Наше ученице, Каја Грујић 3/2 и Милица Ћеранић 7/4 награђене су на литерарном конкурсу „Мали победник“ који је организовао Центар за културу Раковица. Оне су 29. марта 2018.године присуствовале свечаној додели награда. Каја и Милица су преузеле свој примерак Зборника фестивала у којем су штампане њихове песме и имале су прилику да своју песму изрецитују или прочитају пред еминентним песницима, члановима жирија и публиком у сали. За њих је припремљен и занимљив културно уметнички програм, а од чланова жирија моћи ће да чују драгоцене савете и смернице за даљи рад. Погледајте слике...


НАГРАДЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ "КЕНГУР" 

I разред: Марија Радоњић I1  ( Биљана Шутић )   ПОХВАЛА
Павле Милутиновић I1  ( Биљана Шутић ) ПОХВАЛА
Вукашин Настић I1  ( Биљана Шутић ) ПОХВАЛА
Алекса Пивић I1  ( Биљана Шутић ) ПОХВАЛА
Софија Чавић I3  ( Ана Јаблан ) ПОХВАЛА
II разред: Инес Читлучанин       II1  ( Марина Сика ) ПОХВАЛА
III разред: Андрија Ђурђевић III2  ( Слободанка Павић )    ПОХВАЛА
IV разред: Илија Чавић IV3  ( Гордана Тешић )   II НАГРАДА
Александра Спасојевић IV2  ( Љиљана Милановић )   ПОХВАЛА
Душан Стевановић IV3  ( Гордана Тешић )   ПОХВАЛА
V разред: Михаило Радовановић V2  ( Петар Мијаљевић )   I НАГРАДА
Огњен Дробњак V3  ( Јелена Радоњић )   ПОХВАЛА

Све честитке нашим такмичарима!!!


УЧЕНИЦИ ПРОДУЖЕНОГ БОРАВКА У МОДЕРНОЈ ГАЛЕРИЈИ

Ученици 1. и 3. разреда продуженог боравка чести су посетиоци Модерне галерије. Учествовали су на креативном радионицама “Сова нас учи патинирању”, “Пролеће на тањиру” и “Анатомија цвећа” које је водио Душан Рајшић. Погледајте слике...


ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Окружно такмичење из математике одржано је 25. марта 2018. у ОШ "Ђорђе Крстић" у Жаркову. Из наше општине учествовало је 27 ученика од IV до VIII разреда, а из наше школе највише - 10 ученика из IV, V и VI разреда.

Најбоље резултате постигли су следећи ученици:

Илија Чавић IV3       I награда
Дуња Дубока V2 III награда
Михаило Радовановић       V2 III награда
Коста Јанковић VI2 Похвала

Све честитке нашим такмичарима на успеху!!!


ПРОСЛАВЉЕН ДАН ШКОЛЕ

У петак, 23.марта 2108.године ученици и чланови колектива ОШ „Војислав Вока Савић“ обележили су Дан школе. У Центру за културу Лазаревац одржана је представа коју су припремили ученици старијих разреда и чланови драмске секције: Дуња Рожа, Ирина Ћуковић, Милица Ратковић, Лука Урошевић, Данило Семерад, Исидора Драгићевић, Сара Живковић, Сара Рашковић, Сара Станчић, Богдан Мојић, Милица Милутиновић, Вања Станковић, Вања Вулићевић, Мина Миливојевић, Огњен Јовановић и Вељко Станковић. Сценарио приредбе припремила је наставница српског језика Биљана Радосављевић. Она је адаптирала текстове из савремене књижевности за младе, комбиновала их са аутентичним сликамаиз живота наше школе и приредила за извођење. Део представе чини и монолог „Стварни и сви други светови“, награђен на Ревији дечјих драмских група, који је говорила Анђела Поповић (припремио наставник Саша Радаковић).

За музички део били су задужени хор, под вођством наставника музичке културе Ненада Мрковића и ученика Николe Вујковићa (хармоника), као и индивидуални вокални извођачи: Милица Ратковић, Дуња Рожа, Теодора Каменица и Ана Остојић.

Соња Марјановић, наставница српског језика, припремила је кратки филм у којем су представљене неке овогодишње активности школе и најбољи резултати наших ученика.

Изложбу ликовних радова ученика у холу ЦЗК поставио је Владимир Петровић, наставник ликовне културе.

Вечерње дружење чланова колектива са гостима настављено је у ресторану „Стари млин“.

Руководилац  Стручног већа
Б.Радосављевић

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

Општинско такмичење из  Српског језика и језичке културе одржано је у суботу, 24.марта 2018.године у  ОШ „ Kнез Лазар“. Ученици наше школе постигли су следеће резултате:

V разред
Место Број бодова Предметни наставник
II Дамјан Рајшић, 54 18 Соња Марјановић
II Борис Марјановић, 52 17 Зорана Вуковић
III Хелена Орловић, 52 16 Зорана Вуковић
VI разред
Место Број бодова Предметни наставник
I Милица Ратковић, 64 19 Биљана Радосављевић
I Дуња Рожа, 61 19 Мирослав Рабреновић
II Огњен Остојић, 65 18 Мирослав Рабреновић
II Ирина Ћуковић, 61 17 Мирослав Рабреновић
II Лука Дашић, 65 17 Мирослав Рабреновић
VII разред
Место Број бодова   Предметни наставник
III Ленка Милићевић, 72        16 Зорана Вуковић
III (без пласмана) Николина Ђурђевић, 74 15 Соња Марјановић
VIII разред
Место Број бодова Предметни наставник
I Смиљана Рајшић, 82       19 Мирослав Рабреновић
   
Браво, децо!!!   Много успеха на наредним нивоима такмичења!!!
Руководилац  Стручног већа
Б.Радосављевић

ДРЖАВНИ НИВО "ДАБАР" ТАКМИЧЕЊА

17. марта на Сингидунум универзитету одржан је државни ниво Дабар такмичења. У категорији Дабарчић у којој су се такмичили ученици V и VI разреда, нашли су се и наши ученици V разреда Михаило Ђурђевић V2 и Сара Драгићевић V4, у пратњи свог ментора, наставнице информатике Слађане Маченовски .

У конкуренцији од 172 такмичара из целе Србије,
Михаило је са освојених 99 поена заузео високо 18. место, што је велики успех.

УСПЕСИ НАШИХ СПОРТИСТА

На општинском такмичењу у малом фудбалу ученици су остварили следеће резултате:

- 5 и 6 разред дечаци 1. место - 7.и 8. разред дечаци 1. место
- 5. и 6 разред девојчице 1. место                   - 7. и 8. разред девојчице 2. место
   
    
Ученице седмог и осмог разреда освојиле су:
  
- на Општинском такмичењу у рукомету 1. место
- на Градском такмичењу у рукомету 2. место
- на Међуокружном такмичењу у рукомету 2. место

Честитамо!!!


ЕДУКАТИВНА ПРЕДСТАВА

Ученици 7. разреда 19. марта одгледали су едукативну представу о безбедности на интернету  „Како да најлакше упропастите свој живот онлајн“.


"СЕВИЉСКИ БЕРБЕРИН"

Ученици седмог разреда присуствовали су џепној  опери „Севиљски берберин“, Ђоакина Росинија  у Центру за културу.


ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ "КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА"

Међународно такмичење из математике "Кенгур без граница" одржано је и ове године у нашој школи 15. марта 2018. са истим термином као и свуда. На такмичењу је учествовало 127 ученика од првог до осмог разреда, и наравно, највише је било малишана из нижих разреда. 

I разред - 31 ученик V разред - 23 ученика
II разред - 4 ученика VI разред - 15 ученика
III разред - 32 ученика VII разред - 7 ученика
IV разред - 14 ученика VIII разред - 1 ученик

Сви такмичари награђени су дипломом и чланском картом подмлатка Друштва математичара Србије, као и сетом магнета, календара и оловке са утиснутом математичком загонетком. Резултати ће бити објављени на сајту ДМС кроз месец дана а најбољи такмичари ући ће у финале које ће бити одржано 3. јуна 2018. год. у Београду.


ОБЕЛЕЖЕН АНДРИЋЕВ ЈУБИЛЕЈ

У уторак, 13. марта, на дан смрти нашег нобеловца Иве Андрића, а поводом сто двадесет пет година од његовог рођења, библиотекарка школе Јасна Глишић приредила нам је једно лепо дружење са овим писцем. У школи је организована изложба паноа и књига „Живот и дело Иве Андрића", како би се ученици упознали са значајним и занимљивим детаљима из Андрићевог стваралаштва и живота. Посебан утисак оставила је на све нас изложба „Андрићеве шетње Београдом", аутора Добриле Ашкрабић, рад на свили. Осликана је једна Андрићева замишљена шетња Београдом, у којој су приказане све институције и места важна у пишчевом животу. Почиње од Андрићевог венца и Пионирског парка, где је становао, преко Хотела „Москва“, Кнез Михаиловом улицом, поред Народног позоришта и САНУ, до Калемегдана, којим је често шетао. Тога дана одржани су заједнички часови библиотекара школе и наставника српског језика у одељењима: VIII1,2,3,4; VII3,4; VI2,4 и V2. Погледајте слике...

Руководилац Стручног већа
Б.Радосављевић


ФИНАЛЕ ТАКМИЧЕЊА "IT girls"

У Рачунарској гимназији је у четвртак, 8. марта одржано треће по реду финале такмичења "IT Girls", чији циљ јесте промовисање информатике међу женском популацијом, Учеснице такмичења су биле ученице 7. и 8. разреда основних школа, а међу њима и ученица наше школе Сандра Којадиновић. Такмичарке су се  надметале у изради Web сајтова на тему "Хоби". Све учеснице добиле су сертификат о учешћу и књигу издавачке куће Portalibris. Заиста једно лепо такмичење и ново искуство за нашу Сандру!


ОПШТИНСКИ НИВО ТАКМИЧЕЊА "Књижевна олимпијада"

Општинско такмичење Књижевна олимпијада  одржано је у суботу, 10.марта 2018.године у ОШ „Kнез Лазар“. Овогодишње такмичење остаће запамћено по изузетно тешким тестовима, неприлагођеним  наставном плану и програму, као и ученичком искуству, али и непрецизно формулисаним питањима.

На окружно (градско) такмичење са наше општине пласирало се укупно седам  ученика  седмог разреда и четири ученика осмог разреда. Из наше школе пласиралe су се:

VII разред
Место Број бодова   Наставник
I Наталија Благић, 73        17 Соња Марјановић
I Николина Ђурђевић, 74 15 Соња Марјановић
III Милица Ћеранић, 74 11 Соња Марјановић
III Катарина Марковић, 74 11 Соња Марјановић
VIII разред
          Место Број бодова Наставник
Нађа Бајић,84 10 Биљана Радосављевић
Смиљана Рајшић, 82       10 Мирослав Рабреновић
   
Ученицама које су се пласирале и њиховим  наставницима,
желимо успех на наредним нивоима такмичења!
Руководилац  Стручног већа
Б.Радосављевић

ПЛАСМАН НА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

У недељу 11. марта наша школа је била домаћин Општинског такмичења из географије. Своје знање из географије показало је 17 седмака и 16 осмака из шест основних школа наше општине. Сви ученици наше школе су одличним резултатом остварили пласман на Градско такмичење. Ево и резултата наших такмичара:

VII разред
1. награда Александар Рабреновић        Ментор: Јелена Томић
1. награда Софија Митић Ментор: Јелена Томић
1. награда Ксенија Чоловић Ментор: Јелена Томић
1. награда Наталија Благић Ментор: Јелена Томић
2. награда Анастасија Кумрић Ментор: Јелена Томић
VIII разред
1. награда           Урош Ђурђевић Ментор: Милена Миловановић
2. награда Иван Милојевић Ментор: Милена Миловановић
3. награда Страхиња Радичевић       Ментор: Милена Миловановић

Ранг листа општинског такмичења из географије

Честитамо свим ученицима!!!


Бесплатни уџбеници - Обавештење за родитеље и одељенске старешине


Резултати општинског такмичења из енглеског језика

Резултати општинског такмичења из француског језика

Резултати општинског такмичења из руског језика


ПЛАСМАН НА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Општинско такмичење из математике одржано је и ове године у нашој школи 24. фебруара 2018. год. на коме је учествовало 254 ученика од трећег до осмог разреда из свих десет школа у нашој општини. Из наше школе учествовало је 70 ученика и то: 26 ученика трећег разреда, 13 ученика четврог, 14 ученика петог, 10 ученика шестог, 5 ученика седмог и 2 ученика осмог разреда.

У укупном пласману, наша школа остварила је највећу пролазност и то 37,05% испред Дулове школе са 30, 29% и Кнезове са 19, 5%.

Резултати, награде и пласман на Окружно такмичење које ће бити одржано 25. марта 2018. у Београду, дати су на следећем линку:

Пласман на Окружно такмичење из математике и награде

Све честитке нашим и такмичарима осталих школа на фер борби и много среће у наредним такмичењима!


ПЛАСМАН НА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРОГРАМИРАЊА

На општинском такмичењу из програмирања које је одржано 25. марта у дигиталном кабинету наше школе, учествовао је 10 ученика VI разреда и један ученик VII разреда, сви из ОШ "В,В.Савић" и ОШ "Д.Караклајић". Следећи ученици су освојили једну од прве три награде и пласман на Окружно такмичење:

VI разред
Радовановић Василије      I награда  ОШ "Д.Караклајић" - Савковић Јасмина
Јанковић Коста II награда ОШ "В.В.Савић" - Маченовски Слађана
Томовић Мина III награда          ОШ "В.В.Савић" - Маченовски Слађана
Бељић Тијана III награда     ОШ "Д.Караклајић" - Савковић Јасмина
Бјековић Велимир III награда ОШ "Д.Караклајић" - Савковић Јасмина
VII разред
Штрбац Ања I награда ОШ "Д.Караклајић" - Савковић Јасмина

Окружни ниво такмичења ће се одржати 18. марта у просторијама Рачунарске гимназије и Рачунарског факултета у Београду

Честитамо свим ученицима!!!


РАДИОНИЦА У БИБЛИОТЕЦИ

   Поводом 21.фебруара, Међународног дана матерњег језика, библиотекар школе је са ученицима четвртог разреда, одржао радионице - читање наглас прича из књиге Од читања се расте , писца Јасминке Петровић.

Погледајте слике...


Коначни резултати општинског такмичења из математике


Резултати школског такмичења из српског језика и књижевности


Прелиминарни резултати општинског такмичења из програмирања


Прелиминарни резултати општинског такмичења из математике


ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

У среду, 21.фебруара 2018.године, у нашој школи, обележен је Међународни дан матерњег језика. Наставнице српског језика, Зорана Вуковић и Соња Марјановић, осмислиле су и организовале квиз знања из језика и књижевности за ученике 5. разреда.

Ученици су били подељени у две учионице. У једној учионици ђаци, разврстани у четири екипе, решавали су задатке из језика који су били прдстављени укрштеницом, осмосмерком, језичким мозгалицама и слагалицом. Њихов задатак је био да уочавају, одгонетну, сложе делове у целину, препознају писца и  разне научене појмове, да повежу стечена знања и покажу брзину при решавању задатака.

У другој учионици четири екипе су осмислиле и правиле паное о матерњем језику, којим су представили све занимљивости нашег језика, његове особине, као и ствараоце који су написали значајна дела на српском језику. Требало је да материјал, који су припремили код куће, распореде на паноу, украсе га, истакну најбитније, а да буду оригинални, маштовити и другачији.

Тачмичење је било веома неизвесно, а жирију, који су сачињавале педагог, психолог и библиотекарка школе, било је веома тешко да одлуче ко ће бити победник овог такмичења. Екипе 53 и 54 су имале исти број бодова, тако да они поделили 1.место, као и слатку награду. Радови свих екипа окачени су испред учионица српског језика, тако да их сви можемо видети, анализирати и научити нешо ново о матерњем језику.

Сви учесници су били изврсни, показали су љубав према матерњем језику, знање, а и велику жељу да се такмиче и покажу шта су научили на часовима српског језика и књижевности.

Погледајте слике...

Соња Марјановић, професор српског језика и књижевности


ОДРЖАНА СМОТРА УЧЕНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА

18. јануара 2018. у Градској библиотеци одржана је Смотра ученичког стваралаштва ученика ОШ „Војислав Вока Савић“

Погледајте слике и презентације са смотре...


Резултати школског такмичења из биологије


ОБЕЛЕЖЕН ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА

Овогодишњи Међународног дан безбедног интернета обележен је 6. фебруара 2018.године широм света под слоганом:

"Креирај, повежи, подели поштовања: Бољи интернет почиње са тобом"

Наша школа се придружила обележавању овог дана постављањем изложбе стрипова ученика V разреда, креираних на часовима информатике и рачунарства у програму Make beliefs comix. Тема одабраних стрипова је била "Интернет бонтон" и "Дигитално насиње".


НАША УЧЕНИЦА НА ОБУЦИ У РАЧУНАРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Од 1. до 9. фебруара у Рачунарској гимназији у Београду одржала се бесплатна обука за информатичко такмичење "IT girls"Обука је била намењена девојчицама 7. и 8. разреда са циљем да науче да користе програм WordPress и такмиче се у изради блогова и web сајтова. Међу овогодишњим полазницама нашла се и наша ученица VIII2 одељења, Сандра Којадиновић, иначе једна од награђених на прошлогодишњем такмичењу "Програмер јуниор" које такође организује Рачунарска гимназија.

На финалу такмичења "IT girls" које се симболично одржава 8. марта у просторијама Рачунарске гимназије, такмичарке ће имати могућност да тестирају своје знање у креирању сајта, а победницама такмичења обезбедђене су вредне награде у виду дигиталних уређаја и стипендија за ову престижну школу.

Пожелимо добар пласман нашој Сандри у финалу такмичења!


СВЕТОСАВСКИ КОНКУРС ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018

Колубарско-посавско намесништво Епархије Шумадијске је расписало Светосавски конкурс за школску 2017/2018.годину, на којој су ученици ОШ "Војислав Вока Савић" освојили следеће награде:

Николета Васиљевић 3-2 је освојила 1.место на литерарном раду
Невена Јевтић 8-1 је освојила  1. место на ликовном раду
Јовица Марковић 4-1 је освојио 2. место на ликовном радуа

ДОДЕЛА ДИПЛОМА НАГРАЂЕНИМА НА "ДИГИТАЛНОМ ЧАСУ"

Наставница информатике и рачунарства, Слађана Маченовски, присуствовала је свеченој додели диплома награђеним наставницима на наградном конкурсу Министарства туризма, трговине и телекомуникација "Дигитални час", одржаној 6. фебруара ове године у Научно технолошком парку у Београду. Она је на поменутом конкурсу освојила трећу награду са својим радом "Куда после основне школе?", у поднаслову "Играјмо се фирме". Наставница Слађана је том приликом присуствовала и конференцији поводом међународног Дана безбедног интернета, у којој су учествовали еминентни стручњаци из разних области.

Више информација и слике са овог догађаја погледајте на блогу предмета Информатика и рачунарство кликом на следећи линк. Вока информатика

Гостовање наставнице Слађане поводом освојене награде на ГЕМ телевизији можете погледати на порталу geminfo.rs.

Добродошли
 
 
Издвајамо
Екскурзијe
Такмичења
Библиотека
Безбедност на интернету
Документа:
Правила понашања у установи
Правилник о мерама безбедности ученика
Распоред писмених провера знања
"Наша" веб места

Блог предмета Информатика и рачунарство
 
Сајт предмета Информатика и рачунарство
 
Архива
Архива:
Школска година 2013/2014
Школска година 2014/2015
Школска година 2015/2016
Школска година 2016/2017
Школска година 2016/2017